CommCommComm

Digital Detox

De laatste tijd kom ik opvallend veel blogs, artikels en meldingen tegen rond een ‘digital detox’. Het heeft op zich ook wel een verband met JOMO waar ik onlangs nog een blog over schreef. Een paar dagen of weken afkicken van sociale media. En op zich vind ik dat wel fascinerend. Ik overweeg om het zelf ook nog eens te doen.

Unplug

Vorig jaar tijdens mijn ‘groot verlof’ deed ik al eens 10 dagen digital detox. En eigenlijk is dat me best wel goed bevallen. Eens op gang was de drang naar sociale media quasi volledig weg. Geen tweets meer, geen Facebookberichten en geen Instagramfoto’s. Ik maakte wel nog foto’s met m’n smartphone maar had niet de drang om die meteen te delen. Ik werd er opvallend rustiger van.

Zelfs maanden later droeg ik er nog de vruchten van. Toen ik in Kaapverdië aankwam en het internet in het hotel een grote klucht bleek te zijn, voelde ik me eerder opgelucht dan opgejaagd. ’s Avonds genieten van het weer op het terras met een goed glas of in de zetel van ons appartementje kruipen met een boek. Dat deed veel meer deugd dan een half uur te verdoen op sociale media.

Nu eerlijk, om nu zo onmiddellijk te stoppen met sociale media. Ik zou het ook moeilijk hebben. Zeker omdat het ook een deel van mijn job is. Ik gebruik ze dagelijks om te communiceren met onze doelgroepen. Dus nu zo even beslissen om 2-3 weken offline te gaan, is moeilijk. Toch overweeg ik nu al om in de grote vakantie het nog eens te proberen. 2-3 weken offline. Geen sociale media meer en mails enkel checken via de laptop (die ik hoogstens 2 keer in de week bovenhaal). Hoe ik dat zal combineren met bloggen, is me nog een raadsel.

Het is pas dan dat je beseft dat we allemaal veel te veel afhankelijk zijn van die dingen. Dat we misschien allemaal er eens moeten tussenuit knijpen naar een plek zonder internet. Als ik eens dagelijks rond mij kijk, merk ik dat er velen deugd van zouden hebben. Het effect neemt ook af met de tijd. Dus een nieuwe detox is zeker welkom.

Getagd , , ,

0 gedachten over “Digital Detox

  1. 2 weken 😮 . Ik denk af en toe dat ik het eens zou moeten proberen, dan praat ik over een dag. Aan de andere kant, Sociale Media is mijn leven (tot op zekere hoogte). Maar idd, als je een week(end)je weg bent met fijn gezelschap lijkt het me wel best oké. Als ik gewoon thuiszit… No way, José.

    1. Zelfs dan vind ik dat geweldig rustgevend. Ik word daar heel kalm van, veel minder snel afgeleid en meer genot van een boek, muziek, wandeling … Aanrader! 😉

Geef een reactie