Boekenwurm

Gelezen: Nooit meer diëten – Sandra Bekkari

Laat duidelijk zijn, ik ben een bourgondiër. Ik eet graag en ik eet graag goed. Maar doorheen de jaren ben ik gezond eten wel meer en meer gaan appreciëren. Daarnaast was een van m’n doelen deze vakantie om nieuwe recepten te vinden om toe te voegen aan ons menu. En dus dook ik in de kookboeken.

IMG_7051

Auteur: Sandra Bekkari
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

Sandra Bekkari kende ik van op tv maar ik volgde haar niet echt. De bourgondiër in mij was meer fan van de Dagelijkse Kost van Jeroen Meus. Tot ik me wat begon te verdiepen in de boeken van Pascale Naessens en Claudia Van Avermaet en ik vaststelde dat ik me wel kon vinden in hun filosofie. Ik probeerde wat van de recepten van Pascale Naessens maar moest toegeven dat ze mij geen voldaan gevoel bezorgden (behalve de granola). Ook al waren ze wel superlekker. Toen ik dat tegen verschillende mensen vertelde, zeiden ze allemaal hetzelfde ‘Dan moet je zeker de recepten van Sandra Bekkari eens proberen’. En zo geschiedde. De bib was me welgezind.

Haar eerste boek start met een lange uiteenzetting van haar filosofie. Sana in zeven stappen. Stappen waar ik me wel in kan vinden. Het gaat over voldoende water drinken, gezond ontbijten, kiezen voor een sana-bord met veel groenten, kiezen voor superfoods en meer bewegen. Soms gewoon ook logische keuzes maar wel keuzes waar je aandacht moet voor hebben of ze vervliegen meteen weer. Alle stappen worden uitgebreid toegelicht zodat je ook telkens goed weet waarom die keuze wordt gemaakt. Zo begrijp je ook beter wat het allemaal inhoudt.

Dan volgen de recepten. Ze zijn opgedeeld in vier grote blokken: ochtend, middag, avond en gezondigen. En ik zag meteen wat vrienden en kennissen bedoelden met ‘die recepten van Sandra zorgen wel voor een voldaan gevoel’. Want je hebt telkens wel wat op je bord liggen. En wat ik bij andere gezonde ‘koks’ wel eens mis, ze werkt heel vaak met veel voorkomende ingrediënten. Ja, ze zoekt de speciallekes ook al eens op omdat die vaak veel gezonder zijn. Maar heel veel van de recepten kan je perfect maken met dingen die je in de supermarkt vindt. En dat vind ik ontzettend belangrijk. Als je een drukke job hebt en wat hobby’s, wil je niet nog eens 5 winkels doen om alles te hebben. Ik was meteen mee op de Sana-kar.

Mijn 10 favoriete recepten:

 • Muffins met blauwe bessen
 • Boekweitpannenkoeken met verse aardbeien
 • Salade van gerookte zalm, avocado en kwarteleitjes
 • Fruitige tabouleh van quinoa met kip
 • Mediterraans spiegeleitje
 • Slaatje van veldsla en kip met honing-mosterdvinaigrette
 • Cherrymix met grijze garnalen
 • Spaghetti courgette met pesto en ovengegaarde tomaatjes
 • Zeetong met kruidensalade en ovengebakken frietjes
 • Peterseliegehaktballetjes met frietjes van pastinaak

Het oog wil ook wat. En Nooit meer diëten is ook op dat vlak een prachtig lifestyleboek. De lay-out is zacht en luchtig waardoor het ook heel rustig overkomt. Helemaal in lijn met de filosofie van Sandra Bekkari vind ik. Er is geen wijzend vingertje in dit boek, wel een duidelijk motivatie van waarom voor bepaalde dingen gekozen wordt. Dat is wel een opsteker. Want ook zondigen mag nog. Bekkari gaat uit van de 80/20 regel. 80% Sana-eten, 20% ook meer genieten. De foto’s illustreren heel goed de recepten en doen je gewoon honger krijgen.

Ik heb heel wat recepten genoteerd om eens uit te proberen want ze zien er echt wel heerlijk uit. Bij weinig recepten dacht ik ‘hier heb ik niet genoeg mee’. En dat was ook waar ik naar op zoek was! Ik ga intussen op zoek naar het tweede boek uit de reeks om nog meer inspiratie op te doen.

Je vindt het boek op Bol.com. Voor de hardcover betaal je 19,96 euro.

Getagd , , , , ,

5 gedachten over “Gelezen: Nooit meer diëten – Sandra Bekkari

 1. Ik volg je volledig hoor! Ik ben al een tijdje fan van Sandra haar boeken en gerechten. Ze vullen inderdaad meer dan die van Pascale en ze gebruikt minder “exotische” ingrediënten 🙂

 2. Ik ben grote fan geweest van Pascale Naessens – geweest, want sinds ik vegetariër ben die zo weinig mogelijk kaas eet, vind ik in haar recepten minder mijn gading. Bovendien voel ik me niet meer thuis in haar aversie tegen koolhydraten, want als flexanist heb ik mijn porties koolhydraten bij elke maaltijd nodig. Van Sandra heb ik ooit een boek gekregen, ik denk zelfs dit, en dat wilde ik ooit eens bekijken, zoals de meeste andere kookboeken die nog ongebruikt op mijn aanrecht liggen 😀

Geef een reactie