Boekenwurm

Gelezen: Peter Sagan – Lidewey Van Noord

Peter Sagan staat niet echt helemaal bovenaan mijn lijstje van favoriete renners. Daarvoor is hij in mijn ogen teveel een aansteller *oeps*. Maar mijn respect voor zo’n kampioen is wel groot. Zijn prestaties zijn straf. Dat maakt me dan wel benieuwd naar zijn verhaal.

‘Portret van een alleskunner’ is een dun boekje. Zo’n 170 pagina’s dik. Het was dus het perfecte boekje om me terug aan het lezen te krijgen na een stevige leesdip. Ik wist ook niet heel goed wat ik moest verwachten. Het verhaal start in Slovakije. Lidewey Van Noord trekt naar het geboortedorp van Sagan om er zelf te ontdekken waar de kampioen is opgegroeid en onder welke omstandigheden. Een leuke extra voor het verhaal.

Daarna beschrijft ze hoe Sagan op jonge leeftijd in aanraking kwam met wielrennen en hoe hij uiteindelijk in het wielerpeloton is beland. En vooral, hoe hij er in slaagde om de harten veroveren, zelfs van mensen die anders nooit naar het wielrennen keken.

Noem het beroepsmisvorming maar wat me enorm fascineert aan Sagan is de marketingmachine die erachter verscholen zit. Hij is vooral een topkoereur, anders heeft een marketingmachine ook weinig zin vrees ik. Maar ik vind het straf hoe ze van Sagan een merk proberen te maken. Met ups and downs trouwens. Videootjes à la Grease hebben voor mij weinig meerwaarde voor een coureur. Het maakt hem misschien populair bij de niet-koersfans maar voor mij hoeft het niet echt. Het stoot me zelfs eerder af dan het aantrekt. Blijf maar gewoon met je beide voeten op de grond.

Het boekje verscheen in 2017, middenin zijn topjaren. Intussen heeft Sagan ook wel wat moeilijkere periodes doorgemaakt. Al blijft zijn erelijst indrukwekkend. Maar het maakt hem ook menselijker vind ik, hij kan dus ook nog falen. Door corona is er van wielrennen nog niet veel in huis gekomen dit jaar, maar ik kijk al reikhalzend uit naar de zomer en het najaar. Wie weet wat dat nog allemaal in petto heeft.

Je vindt het boek op Bol.com. Voor de paperback betaal je 10 euro.

Getagd , , , , , ,

Geef een reactie