Boekenwurm

Gelezen: Robbe – Marc de Bel

Eindelijk nog eens een boek van Marc de Bel kunnen lezen. Eentje die al veel te lang ongelezen in mijn boekenkast stond. Shame on me. Maar ik heb hem in no time verslonden en had ik spijt dat ik hem niet eerder gelezen had.

Robbe heeft het thuis en op school niet makkelijk. Zijn vader leeft in een droomwereld en hoopt ooit zijn eigen restaurant te starten. Terwijl werkt zijn moeder haar uit de naad in hun broodjesbar. Maar de gouden tijden van hun zaak zijn voorbij. Zijn broer en zus leven op hun eigen eiland met hun eigen avonturen. En op school heeft hij niet meteen vrienden en is hij eerder het mikpunt van de spot.

Gelukkig is er nog Lore. Ze neemt Robbe op sleeptouw en doet hem inzien dat hij best wel wat talent heeft. Ze neemt hem mee naar de toneelles die ze volgt en schrijft samen met Robbe een eigen scenario dat ze zullen uitvoeren. De leraar is lovend en gelooft hard in het talent van Robbe. Als Ketnet dan ook nog eens audities organiseert voor een nieuwe jeugdreeks, stimuleren ze Robbe om zich in te schrijven.

Plots verandert alles. Hij is de ster en staat (te)veel in de boekjes. Hij geniet maar ziet ook snel in dat die mediawereld ook niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Hij mist de oprechtheid en staat voor een dilemma.

Het boek is gebaseerd op het verhaal van acteur Aron Wade. En dat geeft het wel een extra dimensie. Want fictie blijft tenslotte fictie, maar in dit verhaal zit een grond van waarheid. Iemand heeft hier elementen uit dit verhaal echt meegemaakt. Dat komt wel aan. Je leeft zo ontzettend hard mee met Robbe. Je ziet hem met zijn kop tegen de deur lopen, je wil ingrijpen en je hebt keihard medelijden.

Ik heb geen idee waarom ik het boek zo lang ongelezen in mijn kast heb laten staan. Maar ik ben ontzettend blij dat ik er nu wel de tijd voor genomen heb. Het is een mooi en tegelijk best wel aangrijpend verhaal. Het leest als een trein, je wil gewoon weten hoe het afloopt met Robbe. En ondanks de kille sfeer op school en thuis, voel je tegelijk ook een hoop warmte als het uiteindelijk allemaal goedkomt met Robbe (spoileralert).

Je vindt het boek op Bol.com. Voor de paperback betaal je 20 euro.

Getagd , , , ,

Geef een reactie