Boekenwurm, Struggle of life

Gelezen: Ik ben (het) zo moe – Hilde Mariën

Toen ik eind 2015 uitgeteld in de zetel lag met een platte batterij, waren er weinig boeken rond stress en burn-out. Tegenwoordig vind je ze op elke straathoek. Het ene boek al beter dan het andere. Er zijn er weinig waar ik me volledig in herken. Maar dit was er wel zo eentje.

Vaak begin ik dus aan zo’n boek met het idee ‘het zal wel weer niet op mijn maat gemaakt zijn’. Maar je kan je daar duidelijk ook in vergissen. Van de eerste tot de laatste bladzijde had ik het gevoel dat dit boek gewoon voor mij geschreven was. Een bijzonder fijne ontdekking. Zonde dat ze het boek momenteel niet meer verkopen, gelukkig zat hij wel in de collectie van de bibliotheek.

‘Ik ben (het) zo moe’ gaat over meer dan stress en burn-out. Hilde Mariën heeft het ook over levenscrisissen (quarterlife, dertigersdilemma, midlife …). Dus toegegeven, niet élk hoofdstuk was op mij van toepassing. Maar de rode draad doorheen het boek was dat duidelijk wel.

Het boek bestaat uit twee delen. In een eerste deel gaat het over de verschillende manieren dat stress naar buiten kan komen, van gezonde stress over burn-out, bore-out of levensfasecrisissen. Het tweede deel kijkt meer naar uitwegen en oplossing, om af te sluiten met 25 aanbevelingen en aandachtspunten.

Hoewel de hoofdstukjes kort zijn, zit er toch heel wat herkenbaarheid in de verhalen. Zowel over burn-out als over quarterlifecrisis of dertigersdilemma. Alles willen, alles kunnen en moeilijk kunnen kiezen. Ik ken er ook wel wat van. Net als van volledig uitgeteld in de zetel liggen omdat je veel te lang in het rood bent geweest en het lijf niet meer meewil. En de hoop om uit die ratrace te kunnen stappen en goed voor jezelf te kunnen zorgen. Of de wil om dat perfectionisme wat te temperen of de torenhoge verwachtingen over de toekomst.

Van de aanbevelingen zijn er drie waar ik zelf mee aan de slag wil:

  • Sta stil bij de vraag ‘wat wil ik’ en niet bij de vraag ‘wat moet ik’
  • Niet de hele tijd brandjes blussen
  • Waardeer de dingen die je wel al gedaan hebt

Wil je meer lezen over stress, burn-out of levensfasecrisissen? Dan vind ik dit boek echt een ongelooflijke aanrader. De hoofdstukjes zijn veel te kort en hadden voor mij best wel uitgebreider mogen zijn omdat het zo boeiend is. Maar je zal er ongetwijfeld heel wat aan hebben. Ik had zo’n boek graag 5 jaar geleden willen hebben om me te helpen. Maar zelfs nu heb ik er nog wat aan!

Ik kon het boek voorlopig nergens meer online terugvinden. Maar wie weet heeft de plaatselijke bibliotheek wel een exemplaar voor jou!

Getagd , , , , , ,

2 gedachten over “Gelezen: Ik ben (het) zo moe – Hilde Mariën

Geef een reactie