Boekenwurm

Mijn leesgewoonten

In tijden van 40 dagen bloggen kus ik mijn twee pollekes voor blogtags. Vorige week lanceerde ik nog mijn eigen blogtag, nu vul ik er eentje in die ik al eerder bij Evi’s Journey en Fiekefatjerietjes zag. Mijn leesgewoonten op een rijtje.

Wanneer en hoe lang lees je?

Ik lees altijd en overal als het kan. Ik wissel korte wacht-leesmomentjes af met lange blokken als me-time. Lezen is ook een graadmeter, als ik me niet goed kan focussen op een tekst, weet ik dat het hoog tijd is om beter voor mezelf te zorgen.

Waar lees je?

In de zetel, in bed, op de trein, in de wachtkamer en op elk moment dat ik moet wachten op iets of iemand. Het liefst onder een warm dekentje en met een noise cancelling headphone op mijn kop.

Koop je vaak boeken?

Dat is een understatement denk ik in mijn geval. Mijn maandelijkse Bookhaul confronteert me daar elke keer mee. Maar sinds ik werk met een maandelijks boekenbudget is het wel heel hard gebeterd. Dat de Boekenbeurs vorig jaar niet kon doorgaan door corona was een zegen voor mijn financiën.

E-reader of papier?

Beiden. Ik heb een e-reader meer en meer leren appreciëren. Maar ik lees ook nog steeds graag papieren boeken. Voor de dikke boeken heb ik wel een voorkeur voor e-reader, zo neemt het boek wat minder plaats in in mijn rugzak ;).

Favoriete kinderboek

Blinker en de Bakfietsbioscoop. Marc de Bel is mijn all-time favoriete jeugdauteur. En Blinker bracht me de liefde voor dikke boeken en mooie verhalen. En misschien een eervolle vermelding voor de ‘Ivo’-boekjes, zij brachten me vooral de lees- en boekenliefde.

Favoriete genre

Ik heb eigenlijk geen favoriet genre. Ik heb wel een grote voorkeur voor goeie, sterke, originele verhalen. Elk boek dat daarin past, kan me bekoren. Romans, spannende verhalen, vakliteratuur, zelfhulpboeken, jeugdboeken, magazines, blogs, nieuwsbrieven … ik lees alles. Maar met één rode draad: er moet een goed verhaal inzitten.

Van welke schrijver lees je elk boek?

Sowieso van Marc de Bel. Ik heb een hele uitgebreide Marc de Bel-collectie en ik ben daar ongelooflijk trots op. Elk nieuw boek dat uitkomt, koop ik aan en lees ik. Ik mis nog wat oude pareltjes maar ik hoop ze toch nog ooit te ontdekken in de tweedehandswereld. En voeg Amélie Nothomb ook maar aan dat lijstje toe. Ik hou enorm van haar verhalen met een stevige hoek af.

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?

De Strijd om Tijd van Olivier Pintelon. Ik las het boek vorig jaar en het was echt een eye-opener en tegelijk een boek dat zoveel deugd deed door zijn herkenbaarheid. Straffe ideeën en theorieën, op een goeie manier onderbouwd. In elk geval een filosofie waar ik ongelooflijk hard in geloof.

Welk genre zou je nooit lezen?

Filosofie, horror en in mindere mate geschiedenis zijn niet echt aan mij besteed. Net als elk boek waar geen vlot verhaal achter zit. Als ik moet trekken en sleuren om een boek uitgelezen te krijgen, dan is het duidelijk geen goed boek.

Fictie of non-fictie?

Beiden. Zonder voorkeur. Het hangt vooral af van het moment. Ik leer graag bij en dan komt non-fictie goed van pas. Maar wil ik mijn verstand op nul zetten, dan kan ik ook enorm genieten van goeie fictie. Het is echt 50/50 denk ik.

Is er een boek dat je leven veranderd heeft? 

Niet meteen. Ik ben ook te kritisch om een boek mijn leven te laten veranderen denk ik.

Wat zijn jouw leesgewoontes?

Getagd , ,

11 gedachten over “Mijn leesgewoonten

  1. Oh zo leuk dat mijn tag nog altijd circuleert 🙂 Voor mij zijn boeken ook echt een graadmeter voor mijn mentale gezondheid. Als ik na een hoofdstuk besef dat ik eigenlijk niet meer weet wat ik gelezen heb, dan moet er iets veranderen.

    1. Het is ook een leuk tag, merci daarvoor 😉. Al ben ik wel van het type dat een tag als idee opslaat en pas maanden later gebruikt. 🙈 En inderdaad, boeken zijn een goeie graadmeter. Eind 2015, na mijn burn-out, heb ik echt terug moeten ‘leren lezen’. Was een vreemd gevoel.

  2. Ik heb deze tag al wel eens zien passeren en nu mijn inspiratie langzaam wat uitdooft zal ik hem ook eens gebruiken een van de volgende dagen. 40dagenbloggers unite!!! 😀

  3. Wat leuk zeg dat je die tag overnam! En heel fijn om wat meer over je leesgewoontes te weten te komen. Zelf ga ik dat ook wat meer proberen te doen: lezen met mijn headphone op. Fingers crossed dat het helpt om me terug wat meer op lezen te kunnen concentreren.

  4. Welke boeken van Marc de Bel zoek je nog? Dan hou ik het mee voor je in het oog bij de plaatselijke kringloopwinkel. Ik heb er zelf een keer Epinona op de kop kunnen tikken.

      1. Tuurlijk! Als ik dat op mijn gsm zet heb ik het sowieso bij me wanneer ik naar de kringloopwinkel ga en dan is het natuurlijk een kleine moeite om het mee in het oog te houden.

Geef een reactie