Struggle of life

Mijn Bullet Journal set-up voor april

Mijn Bullet Journal. Dat is iets waar ik maandelijks nog aan sleutel. Elke maand ziet de set-up er nog licht anders uit. Ik breng verbeteringen aan, ik splits dingen op of ik voeg net dingen samen. Uit elke maand trek ik lessen en ik probeer die om te zetten naar acties voor de volgende maand. En dus dacht ik: “Laat ik mijn set-up eens delen.” Misschien kan ik er anderen wel mee inspireren. Dus bij deze.

Mijn Bullet Journal

Ik zweer al een hele tijd bij een Leuchtturm 1917. In dit geval een zwarte maar ik ontdekte intussen dat ze ook in leuke kleurtjes verkrijgbaar zijn. Ik vind em voor mij perfect van grootte, de pagina’s zijn al genummerd en de lintjes en de elastiek zijn superhandig.

Per maand heb ik eigenlijk 3 onderdelen:

 • Een habit tracker: om bepaalde dingen op te volgen of bij te houden
 • Lijstjes: als geheugensteuntje
 • To do’s (of ja, Ta da’s): om niks te vergeten

Habit tracker

In mijn habit-tracker hou ik 9 dingen bij: welke dagen ik beweeg (hetzij wandelen, hetzij lopen, hetzij een work-out), hoe vaak ik mindfulness doe, wanneer ik een migraine-aanval heb, hoe vaak ik met mijn blog bezig ben, of ik elke dag wel gelezen heb, of ik food for the brain heb gehad, de dagen dat ik een opleiding heb gevolgd, wanneer ik naar een podcast luister en hoeveel stappen (per duizend) ik elke dag gezet heb.

Elke habit heeft zijn eigen kleurtje en vaak werk ik nog met één of meerdere letters of cijfers in elk vakje. Een L voor lopen, een W voor wandelen en een O voor een work-out. Of een 1 voor meer dan 1000 stappen, een 5 voor meer dan 5000 stappen of een 10 voor meer dan 10.000 stappen etc. Voor elke kolom geldt ‘hoe meer vakjes gekleurd, hoe beter’ behalve in de hoofdpijnkolom uiteraard. Als ik daar veel vakjes moet kleuren, is het tijd om op de rem te gaan staan.

Vorige maand noteerde ik opleidingen en podcasts nog in één kolom, deze maand heb ik ze opgesplitst om een beter zicht te hebben.

Lijstjes

Welke lijstjes hou ik bij?

 • Mijn VISA-uitgaven: kwestie van niet voor verrassingen te staan aan het eind van de maand. Dat zijn trouwens geen spectaculaire uitgaven, vaak meerdere kleinere uitgaven van abonnement die je op geen enkele andere manier kan betalen. Denk aan: iCloud-opslag, Apple Music abonnement, een jaarabonnement voor Headspace …
 • Twee bloglijstjes: A few of my favorite things en Bookhaul hebben een (halve) pagina in mijn Bullet Journal. Zo maak ik het mezelf makkelijker om de blogposts te schrijven. Ik noteer daar wat dingen en later schrijf ik dan mijn blogpost aan de hand van mijn notities.
 • Leesvoer: Of eigenlijk gewoon wat ik gelezen heb. Elk boek of magazine dat ik uitlees, komt op het lijstje. Het is eigenlijk ook een waardemeter voor mijn gemoedstoestand. Lees ik weinig, dan is het tijd om meer tijd voor mezelf te maken, lees ik veel, dan weet ik dat ik alles redelijk onder controle heb.

To do’s

De to do’s zijn het meest afhankelijk van de omstandigheden heb ik al gemerkt, zeker op werkvlak. In mijn eerste job kon ik 90% van mijn to do’s een jaar op voorhand vastleggen en wist ik per dag wat ik moest doen, in mijn vorige job maakte ik lijstjes per maand maar waren de procedures eigenlijk veel belangrijk en moest ik nog enorm veel migreren naar volgende maanden en in mijn huidige job lukt het mij perfect om per dag te plannen en hoogstens een paar dagen vooruit.

In een vorige maand maakte ik nog twee aparte set-ups, werk en privé apart. Sinds vorige maand zet ik ze samen in één set-up. Links de privé-to-do’s, rechts de werk-to-do’s. De kleine vakjes in het midden is mijn water-tracker. Per glas mag ik een vakje afkruisen, acht vakjes vol is genoeg gedronken en doel gehaald. Als ik mijn doel gehaald heb, kan ik ook het onderste vakje afkruisen.

Inkleding

Zoals je ziet, ben ik eerder van de minimalistische soort. Wat gebruikte ik hier (niet gesponsord trouwens)?

 • Een blauwe Bic van de Action en een latje om alles in te delen
 • Kleurpotloden van de Action voor de tracker
 • Washitape van de Action (de groene met streepjes) en van MUS Creatief (de ananassen, de dagen van de week en de nummertjes)
 • Stickers gekocht op Wish
 • De paarse maandflapjes zijn trouwens ook van MUS Creatief

Wat sneuvelde de afgelopen maanden?

 • Ik hield heel lang een timetracker bij om te zien waar mijn tijd naartoe ging, of nee, om zwart op wit te zien dat ik veel te veel werkte eigenlijk. De afgelopen maanden heb ik alles meer onder controle en verloor ik vooral veel tijd aan de tracker omdat ik er niks nuttigs meer uithaalde.
 • De watertracker in mijn habit-tracker ruilde ik in voor een exemplaar bij de to do’s. Hij is nu veel concreter en ik kan alles veel beter bijhouden, deze werkt dus beter voor mij.
 • Ik hield een tijdlang ook al mijn uitgaven en inkomsten bij in mijn bullet journal, maar sinds ik YNAB gebruik, heb ik daar een goed overzicht en moet ik het niet meer noteren. Mijn VISA-uitgaven hou ik wel bewust nog bij om af te stemmen met YNAB.
 • Mijn kleine gelukjes noteer ik in een app die me elke dag een reminder stuurt, werkt beter voor mij dan ze te noteren in mijn BuJo.
 • Mijn blogplanning verhuisde van mijn Bullet Journal naar een Word-document en maakte hopelijk binnenkort de overstap naar Notion.

Gebruik jij een Bullet Journal? Hoe ziet jouw set-up er elke maand uit?

Getagd , ,

10 gedachten over “Mijn Bullet Journal set-up voor april

  1. Door Notion te ontdekken, schakel ik nu ook meer en meer over op digitaal. Maar ik merk dat het soms ook therapeutisch is om dingen op te schrijven. 🙂

   1. Daar heb je gelijk in!
    En Notion, dat is hier ook een heel interessante ontdekking. Beetje bij beetje pruts ik daarmee, maar alle mogelijkheden ken ik nog niet. En dat moet ook niet, want ik ga ze wrs toch niet allemaal gebruiken :-).

    1. Bwa pas op, er zitten heel wat leuke dingen in! Ik heb heel veel gehad aan de cursus van Ellen van The Time Hub! 🙂

     1. Jep, die volgde ik ook want ik zag het echt niet. Nu is het nog zoeken wat ik wil implementeren en hoe mijn workspace er ‘moet’ uit zien. Trial and error!

 1. Ik gebruikte tot voor kort een bujo enkel privé. Maar door alle veranderingen op het werk ben ik hem nu ook voor het werk aan het gebruiken. Al is het nog zoeken en ben ik er nog niet uit of ik beide in 1 ga combineren of toch 2 schriftjs ga aanhouden. En ik wil er ook terug heel wat meer dingen in tracken dus jouw overzicht bezorgde me inspiratie!

  1. Ik heb gemerkt dat hoe meer ik apart zet, hoe minder ik het gebruik. Dus daarmee dat werk en privé nu zelfs gewoon op dezelfde pagina staat. Meest efficiënt voor mij.

 2. Ik heb eigenlijk geen trackers in mijn bullet journal. Behalve dan voor het lezen. Eerder hield ik al bij was ik las, hoeveel bladzijden een boek telde en mijn Goodreads beoordeling in sterren maar dit jaar ben ik dat iets uitgebreider gaan doen. Verder staat een overzicht van de agenda, mijn blogplanning en een maandmenu in plus dus de boeken die ik las, de dingen die ik heb gemaakt/geknutseld of cadeau gegeven en een overzicht van aanwinsten/ontvangen post en gekregen pakjes. Afsluiten doe ik met een terugblikpost waarin ik de maand een beetje probeer samen te vatten en indien die er zijn een lijstje van eerste keren.

 3. Ik vind het altijd zo leuk om anderen hun setups te zien! Ik gebruik mijn bulletjournal momenteel enkel voor mijn diepvrieslijstje en enkele trackers die ik maandelijks invul. Ik heb een aparte agenda sinds dit jaar waardoor mijn bujo het grootste deel van de tijd aan de kant ligt, en da’s ergens wel jammer (maar het is echt een hele handige agenda). Dus. Ja.

Geef een reactie