Struggle of life

Hoe ik de blogdraad weer oppikte

Verf in chaos

Amai. Mijn ‘blogpauze’ duurde iets langer dan ik voorzien had. Te weinig aandacht voor ideeën, een paar mooie voorstellen die op mijn pad kwamen en ook de goesting die wat ontbrak na een traject van 47 dagen intensief bloggen. Ik liet het los, dat was het beste wat ik kon en ik genoot van de dingen waar ik wel zin in had en die per toeval op mijn pad kwamen. Maar dan komt daar het moment dat je toch wil herbeginnen. Hoe pak je dat in godsnaam aan?

Photo by Ricardo Viana on Unsplash

Het idee kwam vanuit herbeginnen met bloggen maar eigenlijk zijn de meeste tips toepasbaar op heel wat dingen waar je mee wil herbeginnen. Zoals altijd heb ik structuur nodig en gaat het er dus best redelijk georganiseerd aan toe.

  1. Goesting laten rijpen. Ik kan niet zomaar van de ene op de andere dag herbeginnen. Meestal heeft de goesting om te bloggen wat tijd nodig om te rijpen. Ik moet terug wat blogprikkels krijgen. Aan wat denk ik dan? Hier en daar een blogidee tegenkomen, plots wat meer tijd in mijn agenda zien, echt zin hebben om te schrijven …
  2. Opnieuw organiseren. Ik merk bij mezelf dat als ik iets wat loslaat, ik ook de organisatie daarrond loslaat. Alles ligt dan wat op een (digitaal) hoopje. Ik zou me dan als een kip zonder kop me terug op mijn blog kunnen storten. Maar de beste manier is gewoon om me eerst opnieuw te organiseren. Ik kuis mijn blogplanning uit, ik maak lijstjes met to do’s en in het beste geval geef ik bloggen terug een plaatsje in mijn weekplanning. Ik wil terug wat controle vooraleer mijn hoofd de rust en de ruimte heeft om opnieuw te schrijven.
  3. Ideeën verzamelen. In een verder verleden maakte ik al eens ad hoc een krampachtige blogpost. Om toch maar gewoon iets te posten. Uit schuldgevoel en redelijk ondoordacht. De laatste paar jaar probeer ik eerst op langere termijn te denken. Ik maak eerst wat tijd om ideeën te verzamelen zodat ik voor een paar weken of maanden safe zit. Zo moet ik niet van blogpost naar blogpost hoppen maar zit er een stramien in mijn blogposts. Tegelijk gun ik mezelf wat tijd om die ideeën uit te werken vooraleer ik ze zomaar online gooi.
  4. Planning. Daarna maak ik een korte planning op. Ik haalde bij punt 2 al aan dat ik het bloggen liefst gewoon inplan in mijn agenda. Daarna koppel ik aan de momenten ook duidelijke taken. Blogs schrijven, nalezen, social posts maken, foto’s zoeken of maken … Alles krijgt een plekje in de planning, zo weet ik zeker dat ik voldoende tijd heb om alles uit te werken vooraleer me terug in een vast stramien begeef.
  5. Batchen. Geleerd van Kelly en Anouck in de cursus Baas over eigen Tijd. In plaats van per blogpost te werken, schakelde ik over naar een systeem van batching. Ik plan voor een aantal weken of maanden vooruit, ik schrijf een paar blogposts in één keer, ik schrijf de social posts in één keer, ik zoek één keer langere tijd foto’s … Daardoor moet mijn hoofd minder switchen tussen taken en kan je meer ‘deep work‘ doen. Het werkt voor mij zeker niet op alle vlakken maar voor het bloggen doet het zeker wel wat het moet doen.
  6. Regelmaat. Eens ik terug op schema ben, kan ik overschakelen naar een systeem van regelmaat. Dat wil zeggen dat ik 2 à 3 keer per week een korter momentje inplan om blogposts te schrijven. En vooral, ik pik onderweg zoveel mogelijk ideeën op om iets mee te doen.
  7. Verandering. De afgelopen maanden hebben me vooral ook geleerd dat ik hier en daar mijn systeem nog wat moet bijsturen. Hoewel ik veel ideeën onderweg oppik, is het niet slecht om af en toe ook een momentje in te plannen om ideeën te verzamelen. Zo kan ik blijven vooruit werken en kom ik op een dag niet voor voldongen feiten te staan zonder inspiratie.

Welke tools ik gebruik om te bloggen, vertelde ik trouwens onlangs nog in een blogpost voor BlogBoost.

Hoe overleef jij een dipje? Hoe pak je dat aan?

Getagd ,

2 gedachten over “Hoe ik de blogdraad weer oppikte

  1. Hier de afgelopen maand door omstandigheden vooral ook een dipje gehad. Intussen is er een nieuwe planning opgemaakt en hoop ik het bloggen terug wat te kunnen oppikken 🙂

  2. Het in batch vooruitwerken bleek lange tijd de perfecte manier voor mij. Hierdoor had ik ook een vaste regelmaat, zowel qua publiceren als voorbereiden. De laatste tijd is het echter wachten tot ik er de fut voor heb en dan iets uitwerken en inplannen. Maar misschien lukt het me nog wel een keer om terug over te stappen op de voorgaande manier van werken.

Geef een reactie