Boekenwurm

Gelezen: Andermans zaken – Kamal Kharmach

Cover boek Andermans Zaken, Kamal Kharmach

#reclame Ken je het Eén-programma Andermans zaken? Daarin ontfermt Kamal Kharmach zich over ondernemers met moeilijkheden. Hij probeert hen terug op het juiste ondernemerspad te krijgen door met hen een traject aan te gaan. Ik ben fan van het eerste uur. Kamal doet dat met zoveel betrokkenheid, oprechtheid en inzet. Het is schoon om te zien! Dus toen er een boek van uitkwam, wilde ik dat toch wel eens graag lezen.

Algemeen

Andermans zaken is een relatief dun boekje (130 pagina’s) en is opgebouwd aan de hand van 10 thema’s. Kamal koppelt in het boek elk thema telkens aan een case uit het tv-programma waardoor het wat concreter en tastbaarder wordt. De lay-out is kleurrijk maar de teksten op zich redelijk sober waardoor het wel stimuleert om gewoon het hoofdstuk in één keer uit te lezen. Door de korte hoofdstukjes leest het boek als een trein en heb je het in no-time uitgelezen.

Leerrijk ondernemersgids met verbetermarge

Je steekt als ondernemer best wel wat op van het boek. Je gaat mee in de manier van denken en pikt meteen ook dingen op voor je eigen zaak. Ik kan me voorstellen dat de 10 thema’s die aan bod komen tegelijk ook 10 veelgemaakte fouten zijn. Daardoor spreek je meteen wel een breed publiek aan dat eruit kan leren. Tegelijk zijn het vaak thema’s voor de basis van je bedrijf: hoe maak je een goed businessplan, hoe kies je een goeie locatie uit om je te vestigen, waar vind je financiële middelen om te starten, hoe breng je een perfecte pitch … Zoals de ondertitel vertelt is het een DIY-gids voor ondernemers.

Toch zijn er een aantal gemiste kansen. De hoofdstukjes zijn kort en bondig en prikkelen vooral. Wil je echt met het thema aan de slag, dan zal je verdere verdieping ergens anders moeten zoeken. Daarnaast zijn de onderwerpen die aan bod komen vooral heel relevant voor ondernemers die met producten werken. Bied je diensten aan? Dan kom je een stuk minder aan je trekken en moet je veel meer zelf de vertaalslag gaan maken.

Waarom vind ik dat gemiste kansen? Een dik half jaar geleden startte ik met ContentKat mijn eigen project op als copywriter. Aan die opstart ging een traject van minstens 2 jaar vooraf waarin ik brochures las, info opzocht over ondernemer, webinars volgde … om uiteindelijk gewoon te springen en nu te moeten vaststellen dat ik heel veel dingen gewoon nog steeds niet wist. Een DIY-gids voor starters of ondernemers die diensten aan bieden is dus duidelijk nog een gat in de markt. Ik zou hem in elk geval lezen!

Conclusie

Ik zou het boek zeker aanraden aan startende ondernemers die producten aanbieden of ondernemers die al een tijdje bezig zijn maar hun manier van werken nooit echt strategisch aangepakt hebben. Je kan er ongetwijfeld nog veel van opsteken of een lijstje aanleggen van ideeën die je nog eens verder moet uitwerken. Ook fans van het programma met een gezonde interesse in ondernemen komen zeker aan hun trekken. Het is een leuk boekje maar de verbeterpunten zouden het naar een nog beter level kunnen tillen.

#reclame Ik kreeg van Uitgeverij Lannoo & Lannoo Campus een reviewexemplaar van dit boek. Dat verandert niks aan mijn 100% eerlijke mening.

Je vindt het boek ook op Bol.com. Voor de paperback betaal je 22,5 euro. Door op de link te klikken en een aankoop te doen, krijg ik een kleine commissie van Bol.com. De inkomsten besteed ik graag aan boeken om hier te reviewen.

Getagd , , , , , , ,

2 gedachten over “Gelezen: Andermans zaken – Kamal Kharmach

Geef een reactie